pátek 23. ledna 2009

Umi dikobraz splhat po stromech?

Pro zmenu byla zima. Pro zmenu snezilo. Z dalky to vypadalo jako hnizdo. Nebo jako ta babiccina chlupata cepice. Pak jsem se ale priblizila a vidim, ze se to hybe. Ne ne, kdepak, to nebude hnizdo. Ani cepice. Zviratko sedelo zaklinene zaprene mezi dvema vetvemi, zady ke mne a okusovalo kuru. Bylo slyset jen chroustani. Ani ma pritomnost ani me hulky spadle na zem ho nevyrusili. Stala jsem a pozorovala. Co to jen muze byt za zvire? Napadl me myval, ale kdyz se zvire posunulo o par centimetru vys, videla jsem jeho ocasek, ktery jako myvali rozhodne nevypadal. Ze by to byl bobr? Zacaly me prepadat podivne a nesmyslne navrhy. Bobr prece nesplha po stromech, nehlede na to, ze je ted pravdepodobne nekde v dire, schovany a spi. Asi me budete mit za blazna, ale napadaly me vazne divne veci. Treba koala. V teplote -18 stupnu a ve snehu? Ani nahodou, ajajaj, jak me to vubec mohlo napadnout... Pak uz mi dosla inspirace. Nastesti, rikala jsem si, protoze jinak, kdo vi, kam by to az zaslo. Bylo to uz peknych deset minut, co jsem pozorovala nezname zviratko. Skoda, ze nemam fotak, litovala jsem. Pak jsem si ale vzpomnela na vymozenosti techniky, fotak na mobilu. Ale melo to chybicku, bylo potreba vyndat ruku z rukavice. Coz znamenalo nechat ji v zasade zmrznout. Rekla jsem si, ze to za to stoji a belajici rukou zoomovala jak to nejbliz slo. Kvalita neni nic moc, mozna bych ani to slovo kvalita nemela pouzivat, je to takovy cerny flicek na strome, ale tak aspon neco. V zatacce se objevila pani na bezkach. Hura, rikala jsem si, pockam si, az dobehne sem a zeptam se ji, co je to za zvire. (cimz se pravdepodobne naprosto znemoznim, ze ani nepoznam mistni zivocisstvo, ale co, trapas, ktery te nezabije te muze jen posilit)
Zadne zavahani. Odpoved znela jako "dyt je to jasny jak facka". To je prece porc-épic, povidala. Nevedla jsem, co to znamena. Ikdyz jsem mela bryle, asi videla muj zmateny a nechapavy pohled a zacala mi vypravet, jak jeji pes honit porc-épic, ktery mu zapichal ostny do cumaku a ze pak ani nesly poradne vyndat ven. Podekovala jsem a pani odbehla. Vsimla jsem si, ze behem naseho rozhovoru zacalo zviratko, ted uz jsem vlastne vedela, ze je to porc-épic, zacalo slezat dolu. Opet jsem vytahla mobil a zacala natacet kratoucke video. Pak uz jsem mela ruku uplne bilou, byla mi zima a tvorecek stejne zmizel nekde v zaveji. Cestou domu jsem premyslela o tom, co mi pani rikala. Jejimu pribehu s ostny by odpovidal dikobraz, ale umi dikobraz splhat po stromech? Zije vubec dikobraz v takovych koncinach, kde je zima a snih? Ne, nemuze to byt dikobraz, je to urcite neco jineho. Ale co? Vrtalo mi to hlavou. Tesila jsem se domu a zvedave jsem skocila po slovniku. A zjisteni? Porc-épic znamena francouzsky dikobraz...

Video a fotky z mobilu se mi nepodarilo pretahnout, pocitac nemel zrovna naladu se s telefonem bavit, snad jindy. Ale stejne, kvalita neni nic moc, takze vam nic moc neujde.

Žádné komentáře: